Sağlık Rehberi / Bel Kayması

Bel Kayması

BEL KAYMASI
Bel ağrısı nedeniyle doktora başvuran hastaların yaklaşık %5'inde bel kayması olduğu tespit edildi. Lomber kayma, omurga kemiklerinin birbiri üzerinde ileri veya geri kaymasıdır. Tıp dilinde spondilolistez terimi bel kayması için kullanılır.
Tıpkı bir kolye veya tesbih üzerindeki boncuklar bir ip veya zincir vasıtasıyla birbiri ardına belirli bir sıraya dizildiği gibi, omurga kemikleri de belirli bir sıraya göre birbiri üzerine dizilir. Kemikler arasındaki eklemler ve bağlar, omurga kemiklerinin birbirleri üzerinde uygun şekilde hizalanmasını sağlar.
Lomber kayma durumunda omurilik ve omurilik kanalından geçen sinirler gerilebilir, sıkıştırılabilir ve basınç altında olabilir. Germe, kompresyon ve tahriş nedeniyle bel ağrısı, ağrı, uyuşma ve karıncalanma kalça ve bacaklarda bel fıtığı semptomlarını taklit ederek görülebilir. Nadir durumlarda, lomber kaymaya bağlı sinir sıkışması nedeniyle hastanın idrara çıkma ve dışkılama işlevleri etkilenebilir.
Omurlar arasındaki eklemlerin lomber kayması;

* Doğuştan gelen hastalık, eski bir kaza veya çarpmaya bağlı hasar, zorlanmaya bağlı stres kırığı dediğimiz eklem kırıkları, eklem iltihabı veya romatizma gibi birçok nedenden kaynaklanabilir.
* Jimnastik ve ağırlık kaldırma gibi bazı spor aktiviteleri sırasında beldeki aşırı zorlanma nedeniyle omurga kemikleri arasındaki eklemlerde fark edilmeden gelişen stres kırıkları adı verilen küçük kırıklar nedeniyle, spor yapmaya başlayan çocuklarda veya gençlerde bel kayması da gelişebilir.
* Yaşlı kişilerde stres kırığı olsun veya olmasın eklem ve bağların aşınması ve yıpranması nedeniyle bel burkulmaları da gelişebilir.

Nasıl teşhis edilir?
Normal bel filmleri genellikle bel kaymasını teşhis etmek için yeterlidir. İleri ve geri eğilme ile hastanın omurga kemikleri arasındaki kaymanın artıp artmadığını bilmek tedavi planlaması açısından çok önemlidir. Bu nedenle omurganın farklı pozisyonlarında röntgen filmleri çekilmelidir. Normal röntgen filmlerinde tespit edilmesi her zaman kolay olmayan stres kırıklarını aramak için bilgisayarlı Tomografi yapılabilir. MRG ile omurganın yapısı, eklemlerin ve sinirlerin durumu, sinir kompresyonları incelenir.

Nasıl tedavi edilir?
Lomber burkulmanın tedavisi, beli zorlayan nedenlerin ortadan kaldırılmasıyla başlar, bu da omurga eklemlerinde kırık veya çatlakların gelişmesine ve beli zorlayan hareketlerin kısıtlanmasına yol açar.

Bel kayması tedavisinde şikayetleri şiddetli olmayan ve kayması şiddetli olmayan hastalarda ağrı kesiciler, fizik tedavi uygulamaları, kilo vererek bel üzerindeki yükün azaltılması, bel ve karın kaslarının güçlendirilmesi gibi tedaviler denenmelidir.
Başlangıçta yapılan basit tedavilerle bel kaymasından kaynaklanan ağrı ve benzeri şikayetlerde hasta için kalıcı olarak tatmin edici bir gerileme sağlanabilirse bel kayması ameliyatı yapılmasına gerek yoktur.

Ameliyata ihtiyacın var mı?
İlaç ve benzeri birinci basamak tedavilerle ağrı ve diğer şikayetler kalıcı olarak giderilemiyorsa, Omurga kemikleri arasında normalden daha fazla hareketlilik tespit edilirse, Omurilik ve sinirler üzerindeki baskı nedeniyle tahriş veya hasar varsa bel kayması ameliyatı yapılmalıdır.
Bel kayması ameliyatına karar vermek için omurlar arasında anormal derecede hareket olup olmadığına karar vermek önemlidir.

Bel Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bel burkulmaları son derece riskli kabul edilen ve genellikle engelli veya felç olurmuşum gibi halk tarafından korkulan ameliyatlardır.
Bir yandan cerrahi ekibinin deneyimi, diğer yandan operasyonlar sırasında kullanılan ve operasyonu daha güvenli hale getiren teknolojik olanaklar operasyonların risklerini önemli ölçüde azaltmaktadır. Bir yandan omurilik ve sinirler üzerindeki baskıyı gidermek, diğer yandan omurga kemiklerinin birbiri üzerinde düzgün ve dengeli bir şekilde durmasını sağlamak için bel kayması ameliyatı yapılır.
Omurilik ve sinirler üzerindeki baskıyı gidermek ve sinir dokularını gevşetmek için ameliyat sırasında baskı yapan kemik dokusunun bir kısmı açılabilir veya çıkarılabilir. Omurga kemiklerinin dengeli bir şekilde hizalanmasını ve ağrıya neden olmadan birbirine kaynaşmasını sağlamak için ameliyat sırasında vida veya platin olarak bilinen kemikleri birbirine doğru sabitleyen sistemlerin kullanılması gerekmektedir.
Bel kayması ameliyatından sonra kemikler düzgün bir şekilde kaynaşmaya başlayana kadar bel korsesi kullanmak gerekir. Ardından hastaya bel ve karın kaslarını güçlendirecek egzersizler önerilir.

Deva Hastanesi'nde tedavi olmak için tıklayın!